NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Ste dovolj pozorni na spletne prevare?

Deli

Splet je danes nekaj, brez česar skorajda ne moremo. Uporabljamo ga za informiranje, izobraževanje, posel in tudi za zabavo. Dejansko je ni reči, na katero pomislimo in je ne bi našli na spletu. In tako kot je to na žalost povsod v realnem svetu, tudi na spletu na nas prežijo nepridipravi in prevaranti.

Če smo preveč zaupljivi in naivni, se kaj hitro lahko pripeti, da ostanemo brez denarja, osebnih podatkov, ali pa nas zaradi kakšne neumnosti prične nekdo izsiljevati. V takšnih primerih nikoli ne smemo ostati tiho, ampak je potrebno na zadevo opozoriti in jo prijaviti pristojnim organom.

Sumljive spletne povezave

Če na kakšnem spletnem mestu zagledate obvestilo, da ste zadeli najnovejši iPhone, temu vsekakor ni tako. Nikar ne klikajte in ne oddajate svojih podatkov. Tudi Mercedesa v zadnji različici ne boste zadeli, če boste sodelovali v nagradni igri. Tako kot človeška naivnost ne pozna meja, je enako z nepridipravi, ki si redno izmišljujejo nove in nove načine za prevare.

Vedno bodite pozorni na URL naslov spletne strani, na kateri ste pristali. Če ima ta kakšne nenavadne predpone ali nepoznano domensko končnico in po možnosti še rdeče opozorilo, da stran ni varna … adijo!

Sumljiva spletna pošta

Ste prejeli spletno pošto z obvestilom, da vaša banka potrebuje vaše podatke in geslo, ker je prišlo do posodobitev? Ali pa, da vam je nekdo vdrl v računalnik in posnel vaše nečednosti s pomočjo spletne kamere? Če je vse skupaj prispelo še v »spam« oziroma neželeno pošto, jo samo izbrišite in ne klikajte na povezave v njej.


Banka od vas nikoli ne bo na takšen način zahtevala osebnih podatkov, kar lahko zelo hitro preverite tudi sami. Pokličete v svojo poslovalnico in vprašate, ali so morda pošiljali spletno poštno s takšnimi zahtevami. Tudi posneti vas ne morejo kar tako ob gledanju filmov za odrasle. V primeru pa, da ste kliknili na takšno povezavo ali pa poslali svoje podatke, prijavite zadevo na SI-CERT.

Prevare na socialnih omrežjih

Nepridipravi nimajo meja v kreativnosti, kako nekoga oškodovati na račun njegovega nepoznavanja spleta, naivnosti ali igranja na osebna čustva. Klasična prevara preko socialnih omrežij je denimo Facebook profil osebe, ki se zdi povsem resnična, ima precej prijateljev, nekaj dejavnosti na profilu in, glej ga zlomka, z vami deli celo nekaj skupnih prijateljev. Ko takšno osebo potrdite za prijatelja oz. prijateljico, se igra prične.

Prejmete pozdravno sporočilo, ki se nadaljuje v lahkoten občasen klepet, vse je videti v redu, oseba je simpatična, počasi pridobiva vaše zaupanje, ima neko žalostno izkušnjo in se vam na koncu zasmili. S prošnjo po rešitvi nastale situacije ji želite pomagati z nekim zneskom, ki vam ga bo oseba vrnila, kar pa se potem seveda ne zgodi.

Preventiva pred spletnimi prevarami

Pazite torej na kakšne povezave klikate, vedno preverite, ali ste pristali na pričakovanem URL naslovu, ne odpirajte sumljive pošte, še posebej če ta leži v »neželeni e-pošti« in je že v naslovu videti nenavadno. Bodite pozorni na sporočila, prevedena z Google Translate, kjer je slovnica precej okorna.

Plačujte le na spletnih mestih, ki imajo certificirano potrdilo o varnosti (na začetku domene) in ste prej preverili resničnost podatkov podjetja, kateremu nakazujete sredstva. V glavnem pa … po pameti in ne obotavljajte se s prijavo, če imate na sumu, da so vas prevarali.