NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Pokojninsko varčevanje: kdo, kdaj, zakaj?

Deli

Vsi se nekje tam zadaj v malih možganih zavedamo, da moramo narediti nekaj, da bomo preživeli s pokojnino po končanem delovnem obdobju. Ampak to misel vztrajno potiskamo daleč stran, vse dokler ni prepozno in se ne soočimo s kruto realnostjo. Soočimo se z ekstremno nizko pokojnino, ki ne nudi nič kaj več od golega preživetja.

To seveda ni in ne sme biti cilj nikogar od nas. A potem se je potrebno zavedati pomena pokojninskega varčevanja in se vanj vključiti v pravem času, da bomo na stara leta lahko dostojno preživeli. Kdo naj torej varčuje za pokojnino in kdaj je potrebno z varčevanjem pričeti?

Kdaj pričeti s pokojninskim varčevanjem?

Če ste na tem mestu pričakovali odgovor v stilu »pri 30-ih letih«, potem ga ne boste dobili. S pokojninskim varčevanjem je najbolje pričeti takoj. Besedo TAKOJ si lahko razlagate na dva načina. Takoj ko pričnete prejemati plačo ali pa takoj zdaj, če seveda še ne varčujete. Prej boste pričeli, več denarja se bo nabralo za dodatek k pokojnini.

Oplemenitite svoj denar za zrela leta

Če boste pridno varčevali, vam bo kasneje precej lažje. Lahko se odločite tudi za varčevanje preko pokojninskih skladov, s katerimi boste lahko za pokojnino prihranili precej več, kot boste vanje vložili.

Morda se vam ta hip zdi, da to ni potrebno, da imate precej dobro plačo in bo tudi pokojnina v redu. Mogoče se vam je v misli usedel stavek: »Zakaj varčevati za pokojnino, tako ali tako je ne bom dočakal.« Precej nevarne in nespametne misli.

Ko boste pred vrati pokoja in si boste dali izračunati višino pokojnine, vam utegne biti še kako žal za odločitve, ki ste jih sprejeli pred leti. Ali pa, povsem nasprotno, vam bo znesek pokojnine obogaten s privarčevanim denarjem na ustnice narisal nasmešek.

Nekateri ljudje, ki so pametno varčevali in znali privarčevano še nekoliko oplemenititi, se takoj po pokoju odločijo odpotovati v svet. Gredo križarit in spoznavat tuje dežele. Spet drugi si privoščijo kakšen drug manjši luksuz kar doma. Precej bolje kot seštevati, ali bo dovolj za položnice, mar ne?

Koliko denarja privarčevati na mesec?

Tudi v tem primeru ni enoznačnega odgovora. Morda najboljši nasvet; toliko, kolikor lahko pogrešate. Več boste privarčevali, bolje bo za vas. A v vsakem primeru velja, da je bolje vsaj nekaj kakor nič. Morda je to 50 € na mesec, morda 100 €. Če lahko 150 €, še toliko bolje. V 40 letih varčevanja se bo vse poznalo ne glede na višino, ki jo boste mesečno namenili za pokojninsko varčevanje.

Ali ste vedeli, da lahko za pokojnino dodatno varčujete tudi preko kolektivnega, prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja? Na ta način boste varčevali za dodatno starostno pokojnino, s katero boste nadomestili izpad dohodka ob svoji upokojitvi. Ker se ta vplačila štejejo v davčno olajšavo, boste na ta način celo znižali svojo dohodnino.