NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Namizni ali prenosni računalnik: kaj izbrati?

Deli

Ko se odločamo za nakup računalnika, navadno pomislimo na dve opciji. Prva je seveda klasični, namizni računalnik, druga pa prenosnik. Oba imata svoje prednosti, a tudi slabosti. Za katerega se odločiti, pa je povsem odvisno od tega, za kaj boste računalnik potrebovali.

Danes velja, da sta tako namizni kot prenosni računalnik lahko enakih zmogljivosti, vendarle pa obstajajo določeni plusi in minusi, zaradi katerih je na koncu izbira vendarle nekoliko nagnjena v prid enemu ali drugemu. Pa preverimo, kateri računalnik izbrati.

Namizni računalnik

Za namizni računalnik velja, da ima svoj prostor v vsakem gospodinjstvu. Dandanes je nakup namiznega računalnika cenovno precej ugodnejši kot nekoč, za povprečnega uporabnika pa dovolj že v neki osnovni do srednji različici. A težave nastopijo, kadar želijo otroci igrati zahtevnejše igre ali pa bi starejši želeli opravljati kakšna grafična dela za službo.

Namizni računalnik

Namizni računalnik zahteva še nakup monitorja, tipkovnice in miške.

V tem primeru je lahko takšen računalnik hitro premalo in ga je potrebno nadgraditi. Če seveda že v osnovi ne kupite nekoliko dražje različice, ki vam bo nudila vse tisto, za kar računalnik tudi potrebujete. Namizni računalnik ima nekaj minusov v delu, kjer moramo poskrbeti še za ustrezen zaslon in vse kablovje, ki ga pred zagonom potrebujemo.

Prenosni računalnik

V zadnjih letih so postali prenosni računalniki cenovno sila dostopni, a seveda na račun nekoliko slabše strojne opreme. Če boste na prenosniku srednjega cenovnega razreda morda lahko opravljali vse tisto, kar sicer potrebujete (brskanje po spletu, ogled filma, igranje srednje zahtevnih iger), pa boste za kaj več potrebovali precej dražjo napravo.

Prenosni računalnik

Prenosni računalnik je udoben za uporabo, a pogosto ne tako zmogljiv kot namizni.

Prenosnik je seveda tudi težje nadgraditi kot namizni računalnik. Tudi zaslon bo vedno enake velikosti, pri čemer lahko namiznega hitro nadomestimo z večjim ekranom.

Razlike med obema

Namizni računalnik potrebuje svoje mesto in zavzame kar nekaj prostora, saj poleg »škatle« potrebujemo še prostor za monitor, tipkovnico in miško. Kljub temu, da dandanes slednje deluje tudi brezžično, pa je še vedno potrebnih kar nekaj kablov in priključkov ter vtičnica za električni tok. Namizni računalnik lahko uporabljamo zgolj tam, kjer mu določimo mesto, kar pa je v družini mnogokrat precej naporno.

Na drugi strani nam prenosni računalnik omogoča precej več svobode, saj razen polnjenja baterije ne potrebuje nikakršnih kablov in drugih motečih elementov. Je lahek in ga lahko prenašamo iz sobe v kuhinjo, otroško sobo, ali pa si zvečer v postelji ogledamo kakšen film ali serijo. Prav tako ga enostavno vzamemo s seboj na dopust. Minus prenosnika morda tiči v tem, da vendarle potrebuje polnjenje, zaslon pa navadno ni tako velik kot tisti, ki ga imamo pri namiznem.