NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

5 korakov za pričetek posla

Deli

Marsikdo sanja o tem, da bi nekoč postal uspešen podjetnik in ime podjetja ponesel v svet. Nekateri si želijo postati podjetniki že v šoli, spet drugi do te želje pridejo nekoliko kasneje. Morda v trenutni službi, ko se jim porodi genialna ideja, že prej pa so sanjali o tem, da bodo nekoč sami sebi šef.

Lepe in pozitivne misli, za uresničitev katerih pa je potrebno imeti še veliko znanja, poguma in tudi nekaj malega denarja. Pa za hip recimo, da je denar za ustanovitev podjetja prihranjen, padla je izjemna ideja in zjutraj se zbudite odločeni, da je napočil vaš čas. Ponujamo vam 5 korakov za pričetek posla.

1. Ustanovitev podjetja

Znašli ste se na pričetku svoje podjetniške poti in pred vami je že prvi izziv. Ustanoviti morate podjetje, pa se vam niti svita ne, kako se tega lotiti. Najprej se odločite, ali boste na trg vstopili kot samostojni podjetnik (s.p.) ali morda kot pravna oseba d.o.o.

Največja razlika med obema oblikama je, da pri s.p. vsa nakazila pridejo na vaš osebni račun (lahko gre tudi za poslovni račun) in hkrati lahko tudi neomejeno dostopate do njih. Vsak mesec morate plačevati prispevke (PIZ, ZZ, za starševsko varstvo, za zaposlovanje). In to ne glede na to, ali ste tisti mesec kaj zaslužili ali ne. Ustanovitev je enostavna in brezplačna. A pozor! Za vse, kar se v vašem podjetju dogaja, odgovarjate s svojim celotnim premoženjem.

Pri d.o.o. je zadeva nekoliko drugačna. Za ustanovitev podjetja potrebujete 7.500 € ustanovnega kapitala. V podjetju ste lahko zaposleni ali pa ne, podjetje posluje normalno, a denar na računu je last podjetja in ne vas osebno. Podjetje d.o.o. odgovarja za svoje posle v višini premoženja družbe.

2. Načrtujte do zadnje podrobnosti

Za uspešen pričetek poslovne poti boste potrebovali dober načrt. Ta naj vsebuje poslovni in finančni del, ki morata biti realna in imeti tudi nekaj prostora za morebitne napake ali nepredvidene dogodke. Poiščite prave sodelavce in ne bojte se izzivov, ki ležijo pred vami.

3. Z idejo na trg

Ker ste predhodno že vse dobro premislili, vas sedaj čaka le še, da svojo idejo spravite na trg. Za to boste potrebovali določena finančna sredstva, katerih višina bo odvisna od tega, za kakšno idejo gre. Ali morate za njeno realizacijo nakupiti kakšen material, plačati za proizvodnjo in drugo.

Potem je tu marketing. Razmislite, kje se nahajajo vaše potencialne stranke. Ali berejo časopise, so veliko na socialnih omrežjih, rade hodijo po nakupih, obiskujejo določene spletne portale, … Potem zasnujte oglasno kampanjo in opazujte, kaj se zgodi.

4. Nadgradite svojo samozavest

Verjetno ste že opazili, da so pravzaprav vsi uspešni podjetniki neznansko samozavestni. Ne pretirano, ampak dovolj, da jim v poslu uspeva. Zavedati se je potrebno, da samozavest pri ljudeh vzbuja zaupanje, zato samozavesten človek precej lažje najde prave partnerje in tudi prodaja.

5. Nadgrajujte posel ves čas

Bistvo vsakega podjetja je nadgrajevanje. Če boste zgolj pričeli s poslom in obstali, vas bodo prehiteli po levi in desni. Ves čas imejte odprte oči, bodite odprti tudi za nove zamisli in ideje. Prisluhnite strankam, zaposlenim in nenazadnje tudi sebi. Če menite, da bi lahko poslovni proces in začetno idejo še izboljšali, storite to!