NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Registracija domene – od začetka do konca

Deli

Preden se lotite postavljanja svoje spletne strani, ali pa morda za svoje podjetje, morate pomisliti še na kaj drugega kot le na vsebino, ki se bo na njej nahajala. Poleg vsebine, boste prej potrebovali spletno gostovanje in verjetno še prej svojo unikatno spletno domeno.

Registracija domene je precej enostaven postopek, je pa nekoliko bolj zahtevna njena izbira. Morda se vam na prvi pogled ne zdi tako, a ko boste prebrali spodnje vrstice, se boste strinjali, da je potrebno biti pri izbiri domene zelo natančen in imeti v glavi določeno vizijo.

Kako registrirati domeno?

Na spletu poiščete ponudnika spletnih domen in preverite, ali je domena, ki jo želite, še prosta. Če gre za ime vašega podjetja, potem bo izbira precej lahka, razen v primeru, da tovrstna domena ni več na voljo. V tem primeru je najbolje, da preverite, ali na tej domeni stoji kakšna spletna stran ali pa je morda na prodajo.

Prav tako je potrebno biti pozoren pri dolžini domene, saj ni dobro, da je ta predolga ali da vsebuje več pomišljajev. Želeli si boste, da bi si spletni uporabniki zapomnili naslov vaše domene. Morda boste oglaševali na radiu, spletu ali v tisku in takrat bo pomembno, da je domena takšna, ki se zasidra v možgane.

Prodajate vrtno opremo? Domena vrtnaoprema.si bo torej prava za vas. Pssst, v času pisanja tega članka je bila ta domena dejansko še prosta!

Dobro razmislite o domenski končnici

Če boste svoj posel opravljali zgolj v Sloveniji, si boste seveda želeli domenske končnice .si. Kljub temu pa je priporočljivo zakupiti še enako domeno s končnico .com in morda še .net ali katero drugo, saj si ne želite, da bi konkurent zakupil domeno z imenom vašega podjetja in na ta način ustvaril zmedo na spletu.

Zakup domene za določeno obdobje

Ko enkrat izberete pravo domeno, jo dodate v košarico in nadaljujete na plačilo. Tam bodo od vas zahtevali nekaj podatkov. Če boste domeno registrirali na podjetje, potem vsekakor vpišite te. Izberite, za koliko časa želite zakupiti domeno. Pri tem velja dodati, da je zakup za daljše obdobje nekoliko cenejši kot sprotno podaljševanje.

Nakup domene

Nakup bo cenejši, če se boste odločili domeno registrirati za daljše obdobje.

Med temi koraki boste najverjetneje imeli možnost tudi izbiro spletnega gostovanja. Če tega še nimate, je priporočljivo oboje zakupiti pri istem ponudniku, saj boste na ta način deležni najboljše cene in tudi enostavnejšega upravljanja z domeno in gostovanjem, ki se bosta nahajala na istem mestu. Na koncu vse skupaj plačate z enim od omogočenih plačilnih sistemov in v nabiralnik spletne pošte prejmete potrdilo in račun o opravljenem nakupu.

Nasvet: če imate namen postaviti spletno trgovino, razmislite tudi o hkratnem nakupu SSL certifikata, ki je bolj ali manj potreben, če želite svojim kupcem zagotoviti varnost pri spletnem nakupovanju. Tudi Google je pri tem zelo rigorozen in spletne strani brez SSL certifikata označuje za ne-varne. Tega pa si nikakor ne želite, kajne?