NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Investicija v kriptovalute: da ali ne?

Deli

Kriptovalute so pred časom zamajale celoten svet. Še vedno je živ spomin na dobrih 10 let nazaj, ko se je na sceno prebijal znameniti Bitcoin. V nekem trenutku je bila njegova vrednost 0,04 € in kdor se je takrat odločil za kakšen manjši nakup in bil potrpežljiv, je danes zagotovo milijonar.

Kriptovalute so pred dobrima dvema letoma doživele silen razmah in praktično ni minil dan, da ne bi slišali za kakšno novo. Je pa dejstvo, da se v praktični rabi pojavlja le nekaj najuspešnejših, kot so Bitcoin, Ethereum, Ripple in Litecoin. Slovenci smo v svetovnem merilu eni najbolj »norih« na kriptovalute. Tako je že pred časom pokazal tudi Google Trends.

Se danes še splača investirati v kriptovalute?

Investiranje v kriptovalute je podobno tvegano kot katerokoli drugo investiranje denarja. Tudi v tem primeru seveda velja, da investirajte le toliko, kolikor si lahko privoščite izgubiti. Nobenih garancij ni, da boste svoj denar oplemenitili, lahko pa se vsekakor zgodi tudi to. Če se boste odločili za trgovanje s kriptovalutami, se o njih najprej dobro pozanimajte in denar namenjen trgovanju razpršite med različne kriptovalute.

Potem pozorno spremljajte trg in borze ter reagirajte, ko bo pravi čas za to. Če so se ljudje pred časom še bali kriptovalut, ker so se jim zdele preveč tehnične, da bi jih razumeli, je danes zadeva precej drugačna. Gre za običajno trgovanje na borzah, kot je to primer tudi pri drugih zadevah.

Slovenci smo kripto narod

Kot je bilo omenjeno že na začetku, je Google pred časom obelodanil podatke o tem, v katerih državah se ljudje najbolj zanimajo za kriptovalute. Slovenija se je na tem seznamu znašla povsem pri vrhu in tudi kar nekaj slovenskih podjetij se je že več kot uspešno proslavilo na kripto trgu.

Morda tega še niste vedeli, ampak ena prvih kripto borz na svetu, Bitstamp, je v celoti produkt znanja dveh Slovencev (Damian Merlak in Nejc Kodrič). Bitstamp je bila prva kripto borza na trgu, ki je imela vse potrebne licence za trgovanje s kriptovalutami na področju EU.

Zaton ICO evforije

Kot gobe po dežju so rasla podjetja, ki so na trgu kriptovalut ponujala svoje ideje, za zbiranje sredstev pa niso kandidirala pri različnih tveganih skladih, ampak so se raje odločila za prodajo svojih žetonov. Te naj bi bilo kasneje mogoče uporabiti na njihovih spletnih platformah.

Na ta način so določena podjetja prišla do milijonskih zneskov in nekatera uspešno, druga manj, dokončala svoje projekte. Veliki bum z ICO se je odvijal predvsem med letoma 2017 in 2018, ko so vložki v ICO prehiteli zneske preko tveganega kapitala.

Prihajajo nove kriptovalute

Še vedno na trg prihajajo nove in nove kriptovalute z bolj ali manj posrečenimi zgodbami. Morda ena zanimivejših je PI Network, pri kateri gre za rudarjenje preko mobilne aplikacije in ne zahteva finančnega vložka. Kot se za PI spodobi, je bil projekt lansiran 14. 3. 2019 (po ameriško 3. 14.) in je v nepolnem letu delovanja že presegel 3,5 milijona uporabnikov s celega sveta.

Gre za projekt treh Stanfordovih diplomantov, ki se precej natančno držijo zastavljenih načrtov realizacije. PI je namenjen širokim množicam in zamišljen kot valuta, s katero bo PI skupnost lahko trgovala med seboj. Manija je seveda prišla tudi v Slovenijo, kjer se hitro širi med uporabniki.

Naslednji prispevek