NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Kaj je omrežje 5G in kaj prinaša?

Deli

Internet je nekaj, brez česar današnja družba ne bi bila več videti tako, kot je videti danes. Svetovni splet povezuje celoten svet, omogoča hitro prenašanje informacij in sporočil ter omogoča tehnološki razvoj, kakršnemu človeštvo še ni bilo priča. Če so še nedolgo nazaj starši otroke svarili pred pretirano uporabo spleta, pa ta postaja nujna za naša vsakdanja življenja.

Internet danes potrebujemo za šolo, službo, komunikacijo, zabavo in skratka vse, kar nam prvi trenutek pade na pamet. Da pa bi bila uporabniška izkušnja karseda prijetna in kvalitetna, morajo biti temu prilagojene hitrosti delovanja oziroma prenašanja podatkov.

5G prinaša super hitrosti

Na svetovni splet smo vajeni hoditi s pomočjo pametnih mobilnih naprav, ki so ves čas ob nas. V resnici že krepko več kot polovica obiskovalcev različnih spletni strani le-te obišče s pomočjo pametnega mobilnega telefona. Nazadnje smo v ta namen uporabljali in še vedno uporabljamo mobilno omrežje 4G, ki deluje zelo hitro.

5G omrežje

Hitrosti omrežja 5G se bodo gibale od 50 Mbps in vse do 10 Gbps.

Ker pa so potrebe po hitrostih vse večje, kar narekuje tudi tempo razvoja različnih tehnologij, ki delujejo v povezavi z mobilnim internetom, je jasno, da si želimo in potrebujemo še več. Novo mobilno omrežje 5G vsekakor prinaša bistveno več hitrosti in odpira povsem nove možnosti.

Pameten svet prihodnosti

Danes je nekako že ustaljeno, da vse postaja pametno. Pametni telefoni, pametni domovi, pametna vozila in tako dalje. Vsa ta pamet pa seveda terja tudi hitre brezžične povezave. Prav 5G v tem pogledu prinaša revolucijo na področju pametnih naprav in hitrosti, ki jih za svoje delovanje potrebujejo.

Povsem drugače je, ko pomislimo, da je potrebno neko datoteko prenašati s spleta več minut, celo ur, ali pa zgolj nekaj sekund. A seveda 5G prinaša še precej pomembnejše premike, kot je zgolj hitrejši prenos datotek. Nenadoma bodo lahko oživele naprave in ideje, ki so bile doslej zapisane zgolj v znanstveno fantastičnih romanih.

Tehnološki preskok

Če smo doslej lahko o avtonomnih vozilih zgolj brali in opazovali dokaj okorne teste, pa 5G prinaša rešitev tudi na tem področju. Pri avtonomnih vozilih je hitrost prenosa podatkov ključnega pomena, enako kot tudi čim manjša zakasnitev in odlična zanesljivost delovanja.

Samovozeči avtomobili pa so zgolj ena izmed novosti, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje. Tu so še operativni robotski posegi na daljavo, izjemno izboljšana izkušnja igranja iger in podobno. Meja bo zgolj še nebo, kot radi rečemo, ali pa v glavah idejnih snovalcev moderne tehnologije.

Kaj pa slabe plati 5G?

Čeprav je videti, da bo novo mobilno omrežje 5G za vedno in to precej korenito spremenilo naša življenja, pa je dejstvo, da vse vendarle ni tako enostavno. 5G ima tudi svoje slabosti, ki se najbolj izrazijo v potrebi, da med sprejemnikom in oddajnikom ni konkretne ovire.

Tudi naprave, ki podpirajo 5G, so šele v povojih, in kaj dosti razen prenosa podatkov v središčih mest, kjer je omrežje na voljo, ne moremo testirati. Lahko pa v nekaj sekundah s spleta prenesemo film. Ker bo latenca izjemno nizka, bodo lahko naprave v 5G omrežju delovale praktično brez zakasnitev.