NALAGANJE

Vpiši iskalno poizvedbo

Ste pripravljeni postati podjetnik?

Deli

Na prvi mah se zdi, da bi marsikdo rad postal podjetnik oziroma bi rad delo opravljal povsem neodvisno od drugih. Ko pa se ljudje soočijo z resnico, kaj v resnici pomeni biti podjetnik, stvar postane nekoliko drugačna. Redkokdo se je namreč pripravljen žrtvovati za delo vse dni v tednu, pogosto celo več kot deset ur na dan.

Če si res želite nekega dne ustanoviti svoje lastno podjetje, si lahko odgovorite na spodnja vprašanja. Glede na svoje odgovore boste hitreje ugotovili, ali je to vaša dejanska želja ali morda samo muha enodnevnica.

1. Raje delate sami ali z drugimi?

Če delo raje opravljate sami kot z drugimi, je to morda znak, da ste potencialni kandidat za samostojnega podjetnika. Kljub temu pa si boste morali na dolgi rok zagotoviti dobro ekipo sodelavcev, ki vas bo lahko popeljala na še višji nivo.

Sam svoj šef

Če ste v poslu raje sami, je poklic samostojnega podjetnika morda pravi za vas.

Na začetku samostojne poti boste verjetno večino dela lahko opravili v lastni režiji. Najbrž boste k temu celo primorani, saj si ne boste mogli privoščiti še kakšnega zaposlenega. Kasneje pa bo to nuja, če si želite uspeti. To, da timsko delo obrodi večje sadove, se skriva tudi v številnih rekih, kot je na primer rek: “Več glav več ve.

2. Ste pripravljeni na nekoliko krajši nočni počitek?

Na prvi pogled se zdi, da je večina uspešnih podjetnikov tako močnih in trdnih v svojih prepričanjih in delu, da se jih niti največje težave ne dotaknejo ter da lahko v miru kakovostno spijo vse noči. Resnica pa je pogosto precej drugačna. Že res, da vodje pogosto izgledajo mogočno, a nihče ni tako mogočen, kot je videti.

Če želite nekega dne voditi uspešno podjetje, pričakujte, da boste kakšno noč slabše spali ali morda sploh ne. To je del življenja bolj ali manj vseh uspešnih podjetnikov.

3. Ali težje odločitve slabo vplivajo na vas?

Kot podjetnik boste morali vsakodnevno sprejemati najrazličnejše odločitve. Nekatere bodo povsem preproste, druge nekoliko težje, tretje izjemno težke. Če si tega ne želite najbolj, samostojne poti pri delu raje ne pričnite. V nasprotnem primeru ste zagotovo dober potencialni kandidat za samostojno kariero.

Dober podjetnik bo znal sprejeti še tako težko odločitev oziroma se z njo dovolj dobo soočiti, pa četudi gre na primer za odpuščanje delavcev zaradi pomanjkanje dela ali drugih izrednih okoliščin.

4. Ali z veseljem delate tudi ob večerih in vikendih?

V povezavi z opravljanjem dela obstajata vsaj dve vrsti ljudi. Na eni strani so tisti, ki že v ponedeljek razmišljajo o tem, kdaj bo petek in si bodo lahko privoščili prosti čas, na drugi strani pa tisti, ki se niti v petek ne znajo dovolj zgodaj popoldne ustaviti pri delu. Če sodite v slednjo skupino, je čas, da se morda odpravite na samostojno podjetniško pot.

Zavedati se morate, da številni uspešni podjetniki vsaj nekaj prvih let delajo vse dni v tednu, in to precej več kot 10 ur na teden. Včasih mine tudi kakšen vikend, ko si ne zmorejo vzeti niti ure časa za kavico s prijatelji. Tako pač je. A če skozi leta delajo z glavo, si slej ko prej lahko tudi med tednom vzamejo kakšen dan povsem prost.

Prejšnji prispevek